En mää millekään peruskurssille… joutavaa ajan haaskausta, kun siellä opetetaan ihan perusjuttuja.  Kuulostaako tutulta ajatukselta?

Niin sitä näet luultiin ylätalossa, että luottamusmiesten peruskurssilla opetellaan perusasioita ja niitä tietoja ja taitoja, joita aloittelevat luottarit tarvitsevat eniten.  Mutku ei.  Luulo ei ollut tiedon väärti.  Niinpä ihmettelimme, miksi emme saa kysymyksiimme suoria vastauksia, kunnes selvisi, että peruskurssin tarkoitus ei ollutkaan antaa vastauksia, vaan ohjata etsimään vastauksia.    Omalla tavallaan järkevää, mutta palauteosioon kirjoitimme silti hartaita toiveita siitä, mitä peruskurssilta halusimme.  Nimittäin vastauksia.

Emme saaneet vastausta.

Niin sitä taas jälleen luultiin ylätalossa, että ainakin digikuvauksen peruskursseilla opetellaan perusasioiden perusasioita kuten kuvaamisen alkeita, oikeaa valotusta ja kuvien perussäätöjä.  Ja tietysti saadaan vastauksia niihin kuuluisiin tyhmiin kysymyksiin, joita ei ole edes olemassa ja objektiivista palautetta kuvaustehtäviin.  Mutku ei.  Luulo ei ollut taaskaan tiedon väärti.

Niinpä ammattikorkeakoulun verkko-opintoina opiskeltavalla digikuvauksen peruskurssilla huomasin pähkäileväni niukan, mutta asiallisen kurssimatskun ja yllättävän haastavilta näyttävien peruskurssitehtävien kanssa.  Tehtävät olivat  tyyliin ”ota kuva hyödyntäen viittä eri sommittelun keinoa ja perustele valintasi kirjallisesti”, ”ota kolme värikuvaa ja käsittele ne mustavalkokuviksi calculations, channel mixer sekä Lab-väritilalalla ja ota neljäs kuva kameran harmaasävymoodilla ja kommentoi kaikki tehtävät”, ”tee portfolio kuudesta annetusta aiheesta ja liitä mukaan kuvaus- ja reflektiotekstit”…

Calculationsit ja Lab-väritilat?  Reflektiotekstit?

Päivän epistola tuntuu nykyään olevan itseoppiminen ja -opiskelu, maksoi kurssi mitä tahansa.

Mutta ei se mitään.  Asiat selvisivät tutkimalla… ainakin teoriassa, vaikka käytännön sovellutukseni oman arvioni mukaan pahasti ontuivatkin. 

Mutta miten ontui ja miten korjaisin?  En tiedä.

Kun ei tullut palautetta.

Tätä kirjoittaessa kurssin päättymisestä on kulunut yli kaksi kuukautta, eikä palautetta  ole vieläkään tullut.  Lähettämääni tiedusteluun tosin tuli kohtelias vastaus, että tehtäviä ei ole vielä ehditty tarkistaa. 

Mutta jos sen vanhan viisauden mukaan valokuvauksen oppiminen kestää sen keskimäärin 250 vuotta, onhan tässä vielä 249 vuotta aikaa odottaa. 

Joten kyllä tämä tästä. 

 

Kurssista täytyy mainita vielä sen verran, että vaikka kurssin tehtäväsarja vaikutti ensi näkemällä peruskurssin tehtäväsarjaksi yllättävän vaativalta,tehtävät olivat todella monipuolisia ja hyvin laadittuja.  


 Miten kuvata valkoinen kukka valkoista taustaa vasten?   Kuvan tulokseen olisi voinut päästä myös kuvankäsittelyssä esimerkiksi syväämällä kukka, mutta tehtävä piti suorittaa ilman kuvankäsittelyn keinoja.